luni, septembrie 17

Despre lume şi nimic

N-am înţeles niciodată de ce trebuie să plătim pentru linişte, pentru bucurie.
 De ce trebuie să plătim pentru un bilet la film? "Oamenii au muncit că să realizeze filmul!"-ar fi răspunsul inevitabil. Păi bun, dar de ce trebuie să fie plătiţi dacă fac ce le place? De ce să plătesc dacă filmul a fost făcut ca să fie văzut, ca să transmită un mesaj, ca să spună o poveste...
 De ce nu pot scriitorii să meargă la editură şi să spună "Asta e povestea mea, vreau să o cunoască toată lumea, fă-mi 1000 de exemplare şi pune-le la colţ de stradă."? "Pentru că trebuie să trăiască şi ei."-acelaşi răspuns inevitabil. Păi nu pentru asta trăiesc? Nu pentru a scrie, a povesti, a împărtăşi tuturor gândurile?
 De ce costă mâncarea? Nu e în firea naturii să mănânci, să bei, să dormi? De ce trebuie să plătim pentru lucrurile astea dacă sunt nevoi atât de evidente, de incontrolabile, de inevitabile?
De ce nu pot să-mi iau rucsacul în spinare, să plec hai-hui prin lume, să dorm în holul bisericilor şi al librăriilor şi să mă opresc din când în când în câte o piaţă a marilor oraşe ca să ascult vreun cântăreţ la fluier, care stă acolo şi cântă doar pentru că asta îi place să facă?
De ce nu fac oamenii ceea ce le place fără să aştepte nimic în schimb? De ce nu scrie scriitorul de dragul cuvintelor şi al poveştilor? De ce nu cântă muzicianul de dragul sunetului şi al dansului? De ce nu coace brutarul pentru plăcerea mirosului şi al oamenilor înfometaţi? Căpitanul de vas, de ce nu plimbă oamenii pe mare de dragul aventurii şi al valurilor? De ce nu se construiesc case de dragul căldurii şi al familiei? Şi tâmplarul, de ce nu face paturi pentru a-i ştii pe alţii odihniţi? Tâmplarul-mese pentru prânzuri săţioase făcute de bucătari pricepuţi, prânzuri care n-ar ieşi atât de bune dacă olarul n-ar fii învârtit cu voioşie la roata, doar de dragul lutului.
N-am înţeles niciodată de ce trenurile nu circulă prin lume doar pentru că mecanicilor le place să conducă, să ducă oamenii în alte locuri, să pună capăt problemei de nerezolvat altfel-spaţiul infint şi timpul limitat. De ce nu pictează artiştii tablouri doar de dragul culorilor şi al imaginaţiei, tablouri pe care să le pot vedea şi eu, şi tu, să fie ale tuturor?
Nu înţeleg de ce fac oamenii lucruri pentru bani. Ce sunt banii? De ce ne limitează ei bucuriile? Şi plăcerile? Şi liniştea? Trăim într-o lume fără sens, fără scop, fără bucurie, o lume îngrădită de bani ca de nişte ziduri uriaşe, impenetrabile.

2 comentarii:

  1. Trăim într-o lume egoistă, unde banii fac diferenţa. Sunt o grămadă care vor bani doar pentru a fi superiori celorlalţi, la modul "dar de ce să am eu la fel ca ceilalţi, eu sunt deosebit etc etc"

    RăspundețiȘtergere
  2. :) frumoasa pledoarie, te pricepi la cuvinte. Am sa presupun ca intrebarile sunt retorice, dar totusi adevarul este ca lumea este asa cum este acum, iar acum sunt foarte putini care gandesc asa ca tine. E un ideal frumos pentru cand lumea este pregatita sa-l imbratiseze.
    Banii nu sunt rai in sine. Daca n-ar fi banii am reveni la troc ... ceea ce nu este evolutie (been there done that :) ). Daca sunt folositi pentru ceea ce sunt - un mijloc de a valorifica munca fiecaruia - sunt un bun inlocuitor pentru troc. Nu spun ca bancile si marile companii folosesc in cele mai integre scopuri banii, dar inainte aveau aur si mancare marii boieri.
    Eu sunt un mare admirator al lui Gandhi. Atunci cand populatia a fost deschisa si au aparut mari lideri in lume, aceasta i-a urmat si s-au produs schimbari majore. Dar pentru o schimbare de durata si de paradigma trebuie ca nivelul de constiinta al intregii umanitati sa se ridice. Probabil noi vom trai acele vremuri. Mai ales ca tot mai multi oameni incep sa vada ca reale aceste lumi pe care ni le imaginam acum... Cum zicea Steve Jobs: “Make a dent in the universe”

    RăspundețiȘtergere